Krémová bramborová polévka s liškami
Suroviny
- 250 g Brambory
- 150 g Dýně
- 250 g Lišky čerstvé
- 150 g Sýr lahůdkový tavený 70%
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Sherry brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 366 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 30 g
- Sodík 308 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 39.5 mg
- Draslík 425.1 mg
- Vláknina 4505.8 mg
- Vitamín A 4505.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Očištěné a omyté brambory s dýni pokrájíme na kostky. Oloupanou cibuli drobně nasekáme. Čerstvé lišky očistíme, omyjeme a necháme odkapat. Poté je pokrájíme, maličké plodnice necháme vcelku. Petrželku kudrnku a bazalku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
2
V hrnci rozpálíme 1 lžíci másla a cibuli zpěníme. Zalijeme vodou, přidáme brambory, dýni, sůl, bobkový list a vaříme doměkka přibližně 20 minut.
-
3
Mezitím si v pánvi rozpustíme 1 lžíci másla, na něm podusíme pod pokličkou lišky doměkka, přibližně 10 minut. Občas je promícháme, a poté odstavíme.
-
4
Před koncem vaření do polévky přimícháme rozdrobený tavený sýr a smetanu. Povaříme 1-2 minuty a hrnec odstavíme z plotny. Bobkový list vyjmeme.
-
5
Polévku se všemi ingrediencemi opatrně rozmixujeme, dochutíme solí, bílým pepřem, přimícháme podušené lišky, sherry brandy a necháme za stálého míchání přejít varem.
-
6
Polévku nalijeme do talířů, na každou porci dáme 1 lžičku petrželky s bazalkou a podáváme.