Srnčí kýta na víně
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 800 g Srnčí kýta
- 9 g Sůl
- 8 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 15 g Cukr krupice
- 2 g Jalovec
- 3 g Hřebíček
- 4 g Pepř černý celý
- 100 g Petržel kořen
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 250 ml Olej olivový
- 250 ml Smetana zakysaná 14%
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Víno bílé
- 2 l Voda pitná
- 1 l Hovězí vývar základní
- 3 dl Víno červené
- 4 dl Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1240 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 125 g
- Sodík 1660 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 50 mg
- Draslík 504.6 mg
- Vláknina 5020.8 mg
- Vitamín A 5020.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 54.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí maso necháme 2-3 dny uležet v marinádě a v průběhu často otáčíme. Naložené maso vyjmeme, osušíme, zaprášíme moukou a na rozpáleném másle v pekáči opečeme ze všech stran dohněda. Přidáme nakrájenou cibuli, vývar, 250 ml marinády, červené víno a cukr. Pekáč zakryjeme a pečeme velmi pomalu 4 hodiny, dokud maso není měkké, hojně podléváme vývarem. Hotové maso vyjmeme, šťávu přecedíme, zahustíme moukou a povaříme. Nakonec vlijeme kyselou smetanu, dosolíme, dopepříme a maso nakrájené na plátky můžeme vložit do omáčky nebo servírujeme obojí zvlášť.