Bůčková tlačenka
Suroviny
- 400 g Chléb samožitný
- 500 g Kabanos
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Muškátový oříšek
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 stroužek Česnek
- 4.5 l Voda pitná
- 1 kg Vepřový bok
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 0.5 polévková lžíce Paprika mletá sladká
- 0.5 polévková lžíce Koření zabíjačkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1336 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 116 g
- Sodík 397 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 283.6 mg
- Draslík 384.4 mg
- Vláknina 522 mg
- Vitamín A 522 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uvaříme vajíčka natvrdo. Vaříme je v 5 dl vody 10 minut. Vychladlá vejce oloupeme a pokrájíme na kostičky.
-
2
Točený měkký salám Kabanos (nebo Slovenský točený) sloupneme ze střívka a pokrájíme na kostky o rozměru 1.5 x 1.5 cm. Česnek prolisujeme.
-
3
Bůček omyjeme, nakrájíme na kostky a pomeleme. Dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, majoránku, česnek, nastrouhaný muškátový oříšek a zabíjačkové koření. Směs dobře promícháme, pak do ni přimícháme vejce se salámem. Touto masovou směsí naplníme tlačenkové střevo a dobře uzavřeme. Dáme je do hrnce s 2-4 litry vody, je důležité, aby tlačenka byla celá ponořená ve vodě. Vaříme ji při mírné teplotě 90 minut. Po uvaření vyjmeme z vody a necháme vychladnout. (Střevo nepropichujeme).
-
4
Z vychladlé tlačenky odstraníme střevo (obal), nakrájíme ji na plátky, rozdělíme na porce, posypeme sladkou a pálivou paprikou a podáváme s chlebem.