Rychlý mrkvový dort
Suroviny
- 75 g Cukr třtinový
- 75 g Máslo čerstvé
- 75 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Žervé
- 50 g Rozinky tmavé
- 1 kávová lžička Nové koření mleté
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 244 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 99 g
- Sodík 23 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 72.6 mg
- Draslík 69 mg
- Vláknina 3096.1 mg
- Vitamín A 3096.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a kořením. Přidáme očištěnou, nahrubo nastrouhanou mrkev, třtinový cukr, omyté rozinky a vše promícháme. Vmícháme rozšlehaná vejce, 1 lžíci pomerančové šťávy a změklé máslo. Znovu dobře promícháme.
-
2
Kulatou formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem a postavíme na plech. Vlijeme do ní těsto a povrch uhladíme. I s plechem vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Po upečení necháme dort 10 minut chladnout ve formě. Potom opatrně vyjmeme z formy a po vychladnutí rozkrojíme.
-
3
Žervé utřeme se zbylou pomerančovou šťávou a osladíme moučkovým cukrem. Směsí dort naplníme a potřeme i na povrchu. Ozdobíme citronovou kůrou.