Koláčky z karamelizovaných jablek a mandlí
Suroviny
- 115 g Cukr třtinový
- 125 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 300 g Zakysaná smetana
- 115 g Mandle mleté
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 3 ks Jablka
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Sirup javorový
- 2 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 752 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 44 g
- Sodík 105 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 276 mg
- Draslík 413.6 mg
- Vláknina 9261.7 mg
- Vitamín A 9261.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5 mg
- Vitamín E 5.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku, máslo a cukr zpracujeme v robotu na drobenku. Přidáme žloutky a znovu prošleháme. Na pracovní ploše těsto vyválíme a vyložíme jím kulaté koláčové formy o průměru 10cm. Uložíme na 30 minut do chladničky.
-
2
Potom na těsto položíme pečicí papír, zatížíme fazolemi a korpusy pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Vyjmeme, papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 5 minut.
-
3
Příprava náplně: Vejce, zakysanou smetanu, javorový sirup, třtinový cukr, likér, vanilkovou tresť a mleté mandle prošleháme. Vlijeme na prochladlé korpusy, navrch rozložíme oloupaná, na plátky nakrájená jablka a posypeme cukrem.
-
4
Pečeme ještě 20 minut. Koláčky podáváme studené.