Suflé s modrým sýrem
Suroviny
- 370 g Brokolice
- 45 g Máslo čerstvé
- 175 g Sýr Niva (Rokfór)
- 45 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 3 g Muškátový oříšek
- 3 g Pepř cayenský
- 45 g Šalotka
- 250 ml Mléko polotučné
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 511 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 22 g
- Sodík 1421 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 430.4 mg
- Draslík 600.6 mg
- Vláknina 5530 mg
- Vitamín A 5530 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 84 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozehřejeme 30 g másla, přidáme mouku, průběžně promícháváme a 1 minutu pražíme. Postupně vlijeme mléko, vaříme a mícháme dohusta. Přimícháme muškátový oříšek, podle chuti kajenský pepř a sůl. Necháme 10 minut chladit.
-
2
Růžičky brokolice vaříme 5 minut. Opláchneme je studenou vodou a nahrubo nakrájíme. Rozpálíme máslo, přidáme nasekané šalotky a 3 minuty je zpěníme, až změknou.
-
3
Misky na suflé vymažeme máslem. Rozšleháme žloutky a zamícháme je spolu s brokolicí, šalotkami a plísňovým sýrem do vychladlé omáčky.
-
4
Z bílků ušleháme pevný sníh. Vmícháme jej zlehka a postupně do sýrové omáčky.
-
5
Směs rozdělíme do misek na suflé. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 180 °C.
-
6
Suflé ihned servírujeme.