Zapečený chřest se šunkou a sýrem
Suroviny
- 75 g Sýr Gouda 45%
- 200 g Šunka dušená
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.25 kávová lžička Pepř bílý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 kg Chřest zelený
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 358 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 27 g
- Sodík 653 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 70.4 mg
- Draslík 31 mg
- Vláknina 148.3 mg
- Vitamín A 148.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest oloupeme a tvrdé konce odřízneme. Odříznuté konce povaříme v litru osolené vody 10 minut. Uvařené kousky chřestu necháme na ubrousku okapat a chřestové kousky dobře vymačkáme. Do vody dáme lžičku cukru a sůl, necháme pojít varem. Oloupaný chřest rozdělíme na tři části a každou zvlášť povaříme 5 minut v prudkém varu ve vodě a necháme okapat. Poté rozpustíme ve vývaru 3 lžíce másla a zpěníme přisypáním mouky, přidáme 3/8 vývaru z chřestu a na mírném plameni umícháme mírně zahuštěnou omáčku. Chřest vložíme do nákypové formy, zalijeme ho zahuštěnou omáčkou, ochutíme pepřem, posypeme petrželovou natí, proužky šunky se strouhaným sýrem a pečeme v horké troubě tak dlouho, dokud se sýr neroztaví. Podáváme horké.