Birjání z garnátů
Suroviny
- 500 g Garnát obecný
- 10 g Skořice celá
- 225 g Rýže Basmati
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Šafrán
- 1 kávová lžička Hořčičné semínko
- 2 kávová lžička Koriandr celý
- 2 ks Kardamom
- 2 ks Hřebíček
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 dl Voda pitná
- 3 dl Kokosové mléko
- 3 dl Jogurt krémový bílý natur
- 1 polévková lžíce Hrozinky
- 0.4 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 313 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 11 g
- Sodík 443 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 128.8 mg
- Draslík 485.4 mg
- Vláknina 8903.6 mg
- Vitamín A 8903.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do vlažné vody namočíme šafrán na 10 minut. Do hmoždíře dáme česnek, šalotku, zázvor, koriandr, hřebíček, kardamom, kurkumu, sůl, skořicovou kůru, chilli papričku a rozdrtíme.
-
2
V pánvi rozehřejeme olej a přidáme hořčičná semínka. Přidáme garnáty a minutu smažíme. Vmícháme směs koření, kokosové mléko a jogurt. Povaříme 20 minut.
-
3
Rýži dáme do hrnce s osolenou vařící vodou. Vaříme 12 minut, poté scedíme a necháme okapat. Garnáty navršíme rýží, posypeme sultánkami a pokapeme rýži vodou se šafránem. Zakryjeme pánev utěrkou a přes ni dáme poklici, sundáme z ohně a necháme stát 5 minut.
-
4
Poté okamžitě podáváme.