Koláč se špenátem a pórkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 200 g Pórek
  • 250 g Špenát listový čerstvý
  • 100 g Sýr Gruyére
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 175 g Mouka pšeničná hladká
  • 3 g Sůl
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 562 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 768 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 184.9 mg
  • Draslík 406 mg
  • Vláknina 3958 mg
  • Vitamín A 3958 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.9 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Těsto: smícháme mouku, sůl, přidáme máslo a směs promneme. Přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut chladit.

  • 2

    Těsto vyválíme, vyložíme s ním formu a na dně je propícháme vidličkou.

  • 3

    Těsto překryjeme alobalem a vyplníme fazolemi.

  • 4

    Korpus položíme na plech a 15–20 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Na posledních 10 minut odstraníme fazole a papír.

  • 5

    Náplň: rozehřejeme máslo, přidáme na kolečka nakrájené pórky a 5 minut je zprudka opékáme, až získají zlatohnědý odstín. Přidáme špenát a zahříváme ještě asi 2 minuty. Vzniklou směsí naplníme korpus.

  • 6

    Smícháme vejce, mléko, smetanu a sýr, dochutíme pepřem a solí. Směs nalijeme na zeleninu do korpusu. Pečeme na 180 °C asi 25 minut, až náplň zezlátne a ztuhne.

Komentáře k receptu