Koláč se špenátem a pórkem
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 200 g Pórek
- 250 g Špenát listový čerstvý
- 100 g Sýr Gruyére
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 175 g Mouka pšeničná hladká
- 3 g Sůl
- 90 g Máslo čerstvé
- 150 ml Mléko polotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 562 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 40 g
- Sodík 768 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 184.9 mg
- Draslík 406 mg
- Vláknina 3958 mg
- Vitamín A 3958 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.9 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těsto: smícháme mouku, sůl, přidáme máslo a směs promneme. Přidáme vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut chladit.
-
2
Těsto vyválíme, vyložíme s ním formu a na dně je propícháme vidličkou.
-
3
Těsto překryjeme alobalem a vyplníme fazolemi.
-
4
Korpus položíme na plech a 15–20 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Na posledních 10 minut odstraníme fazole a papír.
-
5
Náplň: rozehřejeme máslo, přidáme na kolečka nakrájené pórky a 5 minut je zprudka opékáme, až získají zlatohnědý odstín. Přidáme špenát a zahříváme ještě asi 2 minuty. Vzniklou směsí naplníme korpus.
-
6
Smícháme vejce, mléko, smetanu a sýr, dochutíme pepřem a solí. Směs nalijeme na zeleninu do korpusu. Pečeme na 180 °C asi 25 minut, až náplň zezlátne a ztuhne.