Brynzové taštičky od bači

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 700 g Brambory
  • 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Pšeničná krupice
  • 300 g Sýr Brynza
  • 80 g Slanina vepřová
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Mouka pšeničná hrubá
  • 4.5 l Voda pitná
  • 1 l Podmáslí kysané 1%
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 648 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 914 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 109 mg
  • Draslík 648.4 mg
  • Vláknina 10426.2 mg
  • Vitamín A 10426.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory uvaříme ve slupce v 1 litru vody. Pak je scedíme, oloupeme a nastrouháme. V míse je smícháme s hladkou moukou, solí (1 lžička), krupicí, 50 g brynzy a vejci.

  • 2

    V misce si vymícháme zbylou brynzu s pepřem, solí (asi 0.5 lžičky) a drobně pokrájeným omytým koprem. Slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi ji usmažíme dozlatova. Do hrnce dáme zbylou vodu se solí.

  • 3

    Těsto z brambor dáme na hrubou moukou pomoučený vál a řádně ho vypracujeme. Pak ho vyválíme na placku o síle asi 3 mm. Formičkou přibližně o průměru 5 cm vykrojíme kolečka. Na každé kolečko vložíme lžičkou kopeček brynzy s koprem, těsto přehneme na polovinu a okraje důkladně stlačíme. (Do taštiček použijeme přibližně 200 g brynzy.)

  • 4

    Taštičky dáváme hned do vařící vody, vaříme je přibližně 4-5 minut.

  • 5

    Vyjmeme je děrovanou naběračkou, dáme na talíře, polijeme slaninou, ozdobíme kopečkem ze zbylé brynzy a hned servírujeme.

  • 6

    Ke každé porci podáváme sklenici podmáslí.

Komentáře k receptu