Zeleninová polévka s krupicí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 200 g Chléb celozrnný žitný
  • 100 g Kapusta hlávková
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mrkev kořen
  • 70 g Pšeničná krupice
  • 10 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 10 g Zázvor celý
  • 3 g Muškátový květ
  • 70 g Petržel kořen
  • 150 ml Mléko plnotučné
  • 1000 ml Voda pitná
  • 5 ml Polévkové koření
  • 1 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 370 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 1097 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 76.1 mg
  • Draslík 319.7 mg
  • Vláknina 9534.4 mg
  • Vitamín A 9534.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.6 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 211.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev, celer a petržel očistíme a spolu s omytou kapustou nakrájíme na nudličky, zázvor nastrouháme najemno a chléb pokrájíme na kostičky.

  • 2

    V hrnci necháme rozpustit 50 g másla, přisypeme zeleninu a orestujeme ji. Ochutíme muškátovým květem, zázvorem, trochu promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme a opepříme.

  • 3

    V pánvi rozehřejeme 30 gramů másla, přisypeme krupici a orestujeme ji dozlatova. Poté ji opatrně přidáme do polévky. Přilijeme mléko, v hrnku rozkvedláme vejce a pomalu ho také přilijeme do polévky a ihned rozmícháme. Povaříme a nakonec dochutíme polévkovým kořením.

  • 4

    Zbylé máslo rozehřejeme a osmahneme na něm kostičky chleba.

  • 5

    Horkou polévku rozdělíme do talířů a posypeme osmaženým chlebem.

Komentáře k receptu