Zeleninová polévka s krupicí
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 200 g Chléb celozrnný žitný
- 100 g Kapusta hlávková
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 70 g Pšeničná krupice
- 10 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 10 g Zázvor celý
- 3 g Muškátový květ
- 70 g Petržel kořen
- 150 ml Mléko plnotučné
- 1000 ml Voda pitná
- 5 ml Polévkové koření
- 1 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 370 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 21 g
- Sodík 1097 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 76.1 mg
- Draslík 319.7 mg
- Vláknina 9534.4 mg
- Vitamín A 9534.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 211.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer a petržel očistíme a spolu s omytou kapustou nakrájíme na nudličky, zázvor nastrouháme najemno a chléb pokrájíme na kostičky.
-
2
V hrnci necháme rozpustit 50 g másla, přisypeme zeleninu a orestujeme ji. Ochutíme muškátovým květem, zázvorem, trochu promícháme a zalijeme horkou vodou. Osolíme a opepříme.
-
3
V pánvi rozehřejeme 30 gramů másla, přisypeme krupici a orestujeme ji dozlatova. Poté ji opatrně přidáme do polévky. Přilijeme mléko, v hrnku rozkvedláme vejce a pomalu ho také přilijeme do polévky a ihned rozmícháme. Povaříme a nakonec dochutíme polévkovým kořením.
-
4
Zbylé máslo rozehřejeme a osmahneme na něm kostičky chleba.
-
5
Horkou polévku rozdělíme do talířů a posypeme osmaženým chlebem.