Sardinky zapékané s bramborami
Suroviny
- 350 g Rajčata
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 1.2 l Voda pitná
- 1.5 dl Víno bílé
- 1 kg Brambory
- 1 kg Sardinka obecná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Tymián sušený
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Oregano sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 281 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 16 g
- Sodík 120 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 669.9 mg
- Vláknina 8219 mg
- Vitamín A 8219 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory dáme do hrnce se slanou vodu a přivedeme k varu. Vaříme je pod pokličkou 10 minut, poté je scedíme a vychladlé pokrájíme na plátky.
-
2
Sardinky vykucháme a očistíme - odřízneme jim hlavy a ocasy a podélně je rozřízneme. Otočíme je hřbetem nahoru a pevně stiskneme páteř, aby se uvolnily kosti. Obrátíme je břichem vzhůru a opatrně vytáhneme celou páteř. Omyjeme ve studené vodě a necháme okapat.
-
3
Rozehřejeme v pánvi olivový olej a osmahneme na něm pokrájenou cibuli a česnek.
-
4
Plátky brambor rozložíme v zapékací míse vymazané rostlinným olejem, posypeme je osmahnutou cibulí s česnekem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí.
-
5
Rozevřeme sardinky, aby byly ploché, kůží dolů je položíme do zapékací mísy, přidáme pokrájená rajčata, tymián, oregano a nalijeme na ně víno. V předehřáté troubě pečeme 40 minut.
-
6
Podáváme horké.