Jáhlové pirohy s masem
Suroviny
- 500 g Jáhly - loupané proso
- 120 g Máslo čerstvé
- 400 g Zelí kysané
- 50 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 500 g Vepřové maso mleté
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 5 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Mléko plnotučné
- 0.5 l Voda pitná
- 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 972 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 55 g
- Sodík 502 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 74 g
- Cholesterol 305.1 mg
- Draslík 770.6 mg
- Vláknina 18431.8 mg
- Vitamín A 18431.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.4 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1060 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly spaříme 2x vařící vodou, dáme je do hrnce, zalijeme je 1 litrem mléka a pomalu je uvaříme na kaši. Vaříme je přibližně 35–45 minut. Propasírujeme hotovou kaši do mísy a necháme vychladnout.
-
2
Do kaše přidáme 5 žloutků, rozpuštěné vlahé máslo, kvasnice rozpuštěné v 0,5 dl vody. Přidáme mouku a zlehka zamícháme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto propracujeme (jako na koláče), mělo by být vláčné, polotuhé. Těsto zakryjeme a necháme v teple vykynout.
-
3
Připravíme si nádivku. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme a v rendlíku na rozpáleném oleji (asi 3 lžíce) ji zpěníme dozlatova. Přidáme mleté maso, podle chuti až 1,5 lžičky soli, rozetřený česnek, pepř, majoránku, promícháme a dusíme přibližně 10–15 minut. Pak maso necháme vychladnout.
-
4
Z vykynutého těsta na pomoučeném vále vyválíme placku a větší formičkou o průměru asi 10 cm vykrojíme pirohy. Na střed dáme lžíci masové nádivky, přehneme a okraje stlačíme.
-
5
Pirohy poklademe na olejem (2 lžíce) vymaštěný plech a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme do zlatohněda přibližně 20–30 minut při 220 °C.
-
6
Podáváme horké s kysaným zelím.