Sýrový salát s chřestem a rukolou
Suroviny
- 1 kostka Cukr kostkový
- 250 g Rajčata
- 75 g Sýr Parmezán
- 150 g Rukola
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Chřest bílý
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 3 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 254 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 18 g
- Sodík 418 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 12.8 mg
- Draslík 697.4 mg
- Vláknina 11286.4 mg
- Vitamín A 11286.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.2 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Piniové oříšky orestujeme na suché pánvi, chřest očistíme, nakrájíme na šikmé kousky a uvaříme ve vodě, osolené polovinou kávové lžičky soli, a ochucené kostkou cukru a lžičkou másla do měkka. Ocet smícháme s 5 lžícemi chřestového vývaru, s olivovým olejem a ochutíme zbylou solí a pepřem a tuto zálivku smícháme s ještě teplým uvařeným chřestem. Chřest v zálivce necháme 40 minut odpočívat. Rajčata nakrájíme na malé kousky, rukolu očistíme a nakrájíme nadrobno. Parmazán nastrouháme. Na závěr do chřestu s octovou zálivkou přimícháme nakrájenou rukolu s kousky rajčat a strouhaným parmezánem. Pokrm servírujeme studený.