Pstruh na červeném víně
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Petržel - nať
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Bobkový list
- 6 ks Hřebíček
- 3 dl Víno červené
- 1.5 dl Voda pitná
- 2.5 dl Ocet vinný červený
- 1 kg Pstruh
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 702 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 42 g
- Sodík 337 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 181 mg
- Draslík 1116.1 mg
- Vláknina 6548 mg
- Vitamín A 6548 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vykucháme pstruhy, ale hlavy jim necháme. Ryby osušíme a vložíme do velkého pekáče.
-
2
V hrnci uvedeme do varu vinný ocet a přelijeme jím pstruhy. Necháme je 20 minut marinovat v lednici.
-
3
Do pánve dáme vodu, víno, pokrájenou mrkev, kůru z jednoho citronu, bobkové listy, pokrájenou cibuli, hřebíček, tymián, pepř, mořskou sůl a vše prohřejeme.
-
4
Ryby vyjmeme z marinády a necháme okapat. Poté ryby vložíme do velké pánve a přelijeme vinnou směsí, kterou jsme přivedli k varu. Směsi použijeme tolik, aby byly ryby do poloviny ponořené. Pánev přikryjeme pokličkou a ryby povaříme 15 minut.
-
5
Poté ryby z pánve vyndáme, necháme z nich okapat tekutinu a rozdělíme je na talíře. Udržujeme teplé.
-
6
Tekutinu vaříme v pánvi tak dlouho, až se většina vypaří a zůstane 6 lžic. V rendlíku rozehřejeme máslo a procedíme je do šťávy v pánvi. Pstruhy serírujeme přelité šťávou a posypané drobně posekanou petrželovou natí.