Velikonoční pečínka
Suroviny
- 400 g Brambory vařené ve slupce
- 200 g Okurky nakládané
- 150 g Sýr Eidam cihla 30%
- 800 g Vepřová krkovička
- 200 g Moravské uzené maso
- 2 kávová lžička Sůl
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Paprika zelená
- 4 dl Bujón natur hovězí
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 979 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 67 g
- Sodík 1477 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 220 mg
- Draslík 661.7 mg
- Vláknina 23028.9 mg
- Vitamín A 23028.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.3 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou krkovici omyjeme, osušíme a nakrájíme 4 silnější řízky. Naklepeme je, potřeme olivovým olejem, osolíme a silně opepříme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Dáme je do chladu asi na 30 minut.
-
2
Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: cibule, rajčata, papriku a petrželovou nať s libečkem. Cibule s rajčaty pokrájíme na kolečka, papriku na proužky. Vařené brambory ve slupce (z předešlého dne) nakrájíme na plátky. Moravské uzené maso pokrájíme na větší kostky velikosti sousta. Tvrdý sýr nastrouháme.
-
3
V hlubší větší pánvi rozpálíme olej a plátky masa prudce z každé strany dozlatova orestujeme. Vyjmeme je a dáme na do zapékací mísy.
-
4
Na zbylém omastku zpěníme cibuli, na ni dáme uzené maso a zeleninu. Promícháme a pod poklicí dusíme asi 15 minut. Pak přilijeme 2 dl hovězího bujonu a dusíme dalších 5 minut.
-
5
Všechnu podušenou směs rozložíme na plátky masa, na zeleninu dáme pokrájené brambory, které posypeme petrželkou s libečkem a sýrem. Maso podlijeme 1-2 dl hovězího bujonu a dáme do předehřáté trouby péct.
-
6
Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut. Občas maso polijeme ze strany výpekem.
-
7
Velikonoční pečínku podáváme s nakládanými sladkokyselými okurkami.