Omáčka ze sušeného ovoce – lepocha

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 45 g Cukr krupice
  • 100 g Švestky sušené
  • 50 g Křížaly (sušená jablka)
  • 100 g Hrušky
  • 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Hřebíček
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 5 dl Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 194 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 114 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 5 mg
  • Draslík 271.7 mg
  • Vláknina 7743.3 mg
  • Vitamín A 7743.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 310.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené ovoce: švestky bez pecek, jablka – křížaly, hrušky omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou (5 dl). Přidáme cukr, skořici, hřebíček a vaříme je minimálně 3/4 hodiny, až se rozvaří.

  • 2

    Mezitím si v mléce rozmícháme maizenu.

  • 3

    Z rozvařeného ovoce vyjmeme hřebíček a vše jemně rozmixujeme (nebo propasírujeme přes síto).

  • 4

    Omáčku znovu přivedeme k varu, přimícháme mléko s maizenou a necháme přejít 1 minutu varem.

  • 5

    Lepochu dochutíme případně cukrem, špetkou soli a můžeme ji i přikyselit octem. Omáčku podáváme horkou.

Komentáře k receptu