Omáčka ze sušeného ovoce – lepocha
Suroviny
- 45 g Cukr krupice
- 100 g Švestky sušené
- 50 g Křížaly (sušená jablka)
- 100 g Hrušky
- 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Hřebíček
- 2 dl Mléko plnotučné
- 5 dl Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 194 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 2 g
- Sodík 114 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 5 mg
- Draslík 271.7 mg
- Vláknina 7743.3 mg
- Vitamín A 7743.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 310.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené ovoce: švestky bez pecek, jablka – křížaly, hrušky omyjeme, dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou (5 dl). Přidáme cukr, skořici, hřebíček a vaříme je minimálně 3/4 hodiny, až se rozvaří.
-
2
Mezitím si v mléce rozmícháme maizenu.
-
3
Z rozvařeného ovoce vyjmeme hřebíček a vše jemně rozmixujeme (nebo propasírujeme přes síto).
-
4
Omáčku znovu přivedeme k varu, přimícháme mléko s maizenou a necháme přejít 1 minutu varem.
-
5
Lepochu dochutíme případně cukrem, špetkou soli a můžeme ji i přikyselit octem. Omáčku podáváme horkou.