Kysané zelí z Valašska
Suroviny
- 700 g Brambory
- 80 g Slanina vepřová
- 700 g Zelí kysané
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 287 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 12 g
- Sodík 605 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 14.7 mg
- Draslík 1180.4 mg
- Vláknina 16735.5 mg
- Vitamín A 16735.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 88 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1,5 litrem vody, 1,5 lžičkou soli a lžičkou kmínu. Uvaříme je doměkka (20 minut), pak je slijeme z vody.
-
2
Kysané zelí (pokud je příliš kyselé, tak ho v sítu propláchneme pod tekoucí vodou) dáme do hrnce na 1 lžíci rozpáleného oleje a krátce, asi 10 minut, ho pod pokličkou podusíme. Zelí ochutíme solí (0,5–1 lžička), cukrem a bílým pepřem.
-
3
Očistíme cibuli s česnekem. Cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. V pánvi na rozpuštěném másle cibuli usmažíme dozlatova. Drobně pokrájenou slaninu si usmažíme dozlatova zvlášť.
-
4
K bramborům přidáme podušené zelí, usmaženou cibulku, česnek, slaninu, promícháme a podáváme horké.