Těstovinový salát nicoise
Suroviny
- 50 g Olivy černé
- 115 g Fazolové lusky zelené
- 30 g Ančovičky konzervované
- 400 g Tuňák ve vlastní šťávě
- 250 g Těstoviny penne
- 105 ml Olej olivový extra panenský
- 0.5 ks Citrony
- 6 ks Rajčata
- 2 ks Čekanka
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 604 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 4 g
- Sodík 527 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 6.4 mg
- Draslík 477 mg
- Vláknina 11753.2 mg
- Vitamín A 11753.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelené fazolové lusky rozkrájíme na 5 cm dlouhé kousky a vaříme 5 minut ve vroucí osolené vodě. Vyjmeme je a opláchneme pod studenou vodou.
-
2
Do vroucí vody, ve které se vařily fazolové lusky, vložíme těstoviny. Znovu uvedeme k bodu varu a vaříme dle návodu na obalu.
-
3
Na mírném ohni zahřejeme pánev, nejlépe litinovou. Do oleje namočíme kousek papírové utěrky a potřeme s ní dno pánve. Tuňáka potřeme z obou stran olivovým olejem a dle chuti posypeme černým pepřem. Plátky ryby vložíme do pánve a smažíme při vysoké teplotě 2 minuty z obou stran. Hotové steaky vyjmeme a ponecháme stranou.
-
4
Uvařené těstoviny slijeme a vložíme do mísy. Přidáme zbývající olej, lusky, čtvrtky rajčátek, podélně rozpůlené černé olivy bez pecky, nakrájené nakládané ančovičky a nakonec pokrájenou petržel spolu s citrónovou šťávou. Dle chuti osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a necháme vychladnout.
-
5
Plátky tuňáka nakrájíme na menší kousky, kůži odstraníme. Kousky ryby vložíme k salátu a opatrně promícháme. Ochutnáme a popřípadě dosolíme a dopepříme. Hlubokou mísu vyložíme listy čekanky, přidáme těstovinový salát a ozdobíme měsíčky citrónu.