Bliny obložené vejci a kaviárem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 35 g Mouka pohanková
  • 20 g Droždí
  • 80 g Zakysaná smetana
  • 100 g Mouka pšeničná hladká
  • 125 ml Mléko polotučné
  • 60 ml Smetana ke šlehání 30%
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Kaviár
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Kerblík
  • 0.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.88 polévková lžíce Tuk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 394 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 620 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 370.9 mg
  • Draslík 389.7 mg
  • Vláknina 931.3 mg
  • Vitamín A 931.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.4 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hladkou pšeničnou mouku a pohankovou mouku, sůl a droždí promícháme v míse. Mléko a 80 g zakysané smetany mírně zahříváme dvě minuty za stálého míchání. Když jsou mléko a smetana vlažné, sejmeme je ze sporáku, přidáme žloutek a šleháme, až se všechno spojí. Mléčnou směs postupně přidáváme k mouce s droždím a vymícháme dohladka. Těsto zakryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme ho na teplém místě kynout asi půl hodiny, dokud se na jeho povrchu neobjevují bubliny.

  • 2

    Bílky ušleháme na pevný sníh, přidáme je ke směsi a mícháme důkladně, abychom získali stejnorodé těsto. Na pánev s nepřilnavým povrchem, lehce vymazanou tukem a středně zahřátou, klademe po lžičkách těsto a pečeme jej tak dlouho, až se na povrchu začnou objevovat bubliny (1 až 2 minuty). Bochánky obrátíme a pečeme dozlatova. Necháme zchladnout.

  • 3

    V misce ušleháme čtyři vejce se 60 ml šlehačky, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme na mírném plameni lžíci másla. Vlijeme vaječnou směs a lehce 2 až 3 minuty mícháme, aby vejce ztuhla pouze trochu. Pak je rozdělíme na hotové bliny a obložíme kaviárem z lososa a kerblíkem.

Komentáře k receptu