Bliny obložené vejci a kaviárem
Suroviny
- 35 g Mouka pohanková
- 20 g Droždí
- 80 g Zakysaná smetana
- 100 g Mouka pšeničná hladká
- 125 ml Mléko polotučné
- 60 ml Smetana ke šlehání 30%
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kaviár
- 5 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Kerblík
- 0.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.88 polévková lžíce Tuk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 394 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 18 g
- Sodík 620 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 370.9 mg
- Draslík 389.7 mg
- Vláknina 931.3 mg
- Vitamín A 931.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hladkou pšeničnou mouku a pohankovou mouku, sůl a droždí promícháme v míse. Mléko a 80 g zakysané smetany mírně zahříváme dvě minuty za stálého míchání. Když jsou mléko a smetana vlažné, sejmeme je ze sporáku, přidáme žloutek a šleháme, až se všechno spojí. Mléčnou směs postupně přidáváme k mouce s droždím a vymícháme dohladka. Těsto zakryjeme čistou vlhkou utěrkou a necháme ho na teplém místě kynout asi půl hodiny, dokud se na jeho povrchu neobjevují bubliny.
-
2
Bílky ušleháme na pevný sníh, přidáme je ke směsi a mícháme důkladně, abychom získali stejnorodé těsto. Na pánev s nepřilnavým povrchem, lehce vymazanou tukem a středně zahřátou, klademe po lžičkách těsto a pečeme jej tak dlouho, až se na povrchu začnou objevovat bubliny (1 až 2 minuty). Bochánky obrátíme a pečeme dozlatova. Necháme zchladnout.
-
3
V misce ušleháme čtyři vejce se 60 ml šlehačky, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme na mírném plameni lžíci másla. Vlijeme vaječnou směs a lehce 2 až 3 minuty mícháme, aby vejce ztuhla pouze trochu. Pak je rozdělíme na hotové bliny a obložíme kaviárem z lososa a kerblíkem.