Skopový guláš z Valašska

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Anglická slanina
  • 500 g Brambory
  • 300 g Chléb konzumní
  • 800 g Skopová krkovička
  • 100 g Sádlo vepřové škvařené
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Polévkové koření Maggi
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 stroužek Česnek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 2 polévková lžíce Saturejka
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 772 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 111 g
  • Sodík 417 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 5.7 mg
  • Draslík 1097.3 mg
  • Vláknina 13956 mg
  • Vitamín A 13956 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.5 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Skopové maso vykostíme, odblaníme, zbavíme žilek a dobře omyjeme v odvaru ze saturejky (1 litr vody + 2 lžíce saturejky). Maso pokrájíme na větší kusy, i s kostí vložíme do 1,5 litru vařící vody. Přidáme omytou snítku libečku, nové koření, bobkový list, celý pepř, vaříme pomalu pod poklicí - přibližně 30 minut - do poloměkka. Pak maso i kost vyjmeme, vývar přecedíme.

  • 2

    Očištěné cibule pokrájíme nadrobno, chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme, krájíme na malé kostičky. Oloupané a omyté brambory rozkrájíme na kostky, česnek oloupeme a prolisujeme.

  • 3

    V hrnci na rozpáleném sádle krátce osmažíme slaninu. Přidáme cibuli, promícháme, zpěníme ji do růžova, přidáme pokrájenou zeleninu, chilli papričku, vše posypeme sladkou paprikou, pepřem, promícháme a přidáme rajský protlak. Znovu promícháme a doložíme maso, kosti, brambory, česnek, majoránku, sůl, přilijeme 7 dl vody a pomalu vaříme do měkka.

  • 4

    Uvařený guláš dochutíme kořením Maggi. Měl by mít konzistenci hustší polévky. K horkému guláši podáváme chleba.

Komentáře k receptu