Skopový guláš z Valašska
Suroviny
- 50 g Anglická slanina
- 500 g Brambory
- 300 g Chléb konzumní
- 800 g Skopová krkovička
- 100 g Sádlo vepřové škvařené
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Polévkové koření Maggi
- 0.25 ks Celer bulvový
- 3 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Petržel kořen
- 3 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Libeček
- 2 polévková lžíce Saturejka
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 772 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 111 g
- Sodík 417 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 5.7 mg
- Draslík 1097.3 mg
- Vláknina 13956 mg
- Vitamín A 13956 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Skopové maso vykostíme, odblaníme, zbavíme žilek a dobře omyjeme v odvaru ze saturejky (1 litr vody + 2 lžíce saturejky). Maso pokrájíme na větší kusy, i s kostí vložíme do 1,5 litru vařící vody. Přidáme omytou snítku libečku, nové koření, bobkový list, celý pepř, vaříme pomalu pod poklicí - přibližně 30 minut - do poloměkka. Pak maso i kost vyjmeme, vývar přecedíme.
-
2
Očištěné cibule pokrájíme nadrobno, chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu pokrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu: mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme, krájíme na malé kostičky. Oloupané a omyté brambory rozkrájíme na kostky, česnek oloupeme a prolisujeme.
-
3
V hrnci na rozpáleném sádle krátce osmažíme slaninu. Přidáme cibuli, promícháme, zpěníme ji do růžova, přidáme pokrájenou zeleninu, chilli papričku, vše posypeme sladkou paprikou, pepřem, promícháme a přidáme rajský protlak. Znovu promícháme a doložíme maso, kosti, brambory, česnek, majoránku, sůl, přilijeme 7 dl vody a pomalu vaříme do měkka.
-
4
Uvařený guláš dochutíme kořením Maggi. Měl by mít konzistenci hustší polévky. K horkému guláši podáváme chleba.