Vánočka mojí maminky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 19 g
- Sodík 384 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 66.4 mg
- Draslík 132.8 mg
- Vláknina 4794.7 mg
- Vitamín A 4794.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme hladkou mouku. Dopřostřed uděláme jamku, do které nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme 1 lžíci cukru a droždí. Uděláme tím kvásek, který necháme zkynout. Když kvásek vykyne, přidáme ostatní přísady kromě hrozinek a mandlí. Mléko (musí mít pokojovou teplotu), vlažné rozpuštěné máslo a sádlo, rozšlehané žloutky, cukr moučkový i vanilkový. Zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozinky (můžou být v rumu naložené) a část nasekaných mandlí.
-
2
Těsto zpracováváme tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na stěnu nádoby. Potom těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Během kynutí těsto 3x promícháme.
-
3
Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 9 dílů. Budeme plést cop ze 4, 3 a 2 válečků. Nejprve si uděláme kuličky, ze kterých vyválíme válečky dlouhé asi 30 cm a pleteme vánočku. Do každé vrstvy copů uděláme hranou ruky uprostřed cestičku a vyložíme ji nasekanými mandlemi. Konce copů vždy založíme dospod vánočky. Upletenou vánočku necháme ještě chvíli vykynout na pekáči vyloženém pečicím papírem a potřeme ji ušlehaným vejcem. Pečeme zvolna asi 50 minut. V polovině pečení můžeme vánočku přikrýt shora alobalem, aby se nepřipálila.
-
4
Ještě teplou vánočku sypeme cukrem.