Ravioli se špenátem a ricottou
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Sýr Parmezán
- 25 g Sýr Parmezán
- 175 g Špenát listový čerstvý
- 200 g Sýr Ricotta
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 250 ml Smetana čerstvá ke šlehání
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 hrst Sýr Parmezán
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 904 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 59 g
- Sodík 880 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 317.4 mg
- Draslík 402.1 mg
- Vláknina 1996 mg
- Vitamín A 1996 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.3 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme nádivku. V pánvi necháme zpěnit máslo, vmícháme očištěné listy špenátu nakrájené na kousky. Dochutíme solí a pepřem. Za stálého míchání vaříme 7 minut, dokud nezměkne. Přivedeme k bodu varu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se voda vyvaří a špenát je poměrně suchý.
-
2
Špenát smícháme v míse s ricottou, nastrouhaným parmezánem a muškátovým oříškem. Dochutíme solí a pepřem. Poté vložíme vejce a dobře promícháme.
-
3
Vyválíme 50 cm dlouhý plát těsta. Vytvoříme podél jednoho okraje těsta v pravidelných rozestupech 12 hromádek nádivky. Těsto kolem každé hromádky potřeme trochou vody a poté přehneme volný okraj těsta přes nádivku.
-
4
Těsto obalíme kolem nádivky tak, abychom vytlačili veškerý vzduch. Mírně poprášíme hladkou moukou.
-
5
Pomocí zvlněného krájecího kolečka vyřízneme malé čtverečky naplněné nádivkou.
-
6
Ravioli rozložíme v jedné vrstvě na pomoučenou utěrku a zatímco postup opakujeme se zbývajícím těstem, necháme již hotové ravioli oschnout.
-
7
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Vaříme 5 minut.
-
8
Mezitím připravíme omáčku. Rozehřejeme máslo, vlijeme smetanu a přisypeme nastrouhaný parmezán. Za stálého míchání zahříváme, dokud se sýr nerozpustí. Dochutíme solí a pepřem.
-
9
Uvařené ravioli slijeme, smícháme s omáčkou a ihned servírujeme posypané nastrouhaným parmezánem.