Pomerančové kuře

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 15 g Máslo čerstvé
  • 500 g Pomeranče
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 30 g Petržel - nať
  • 60 g Česnek
  • 3 g Pepř cayenský
  • 40 g Bazalka
  • 5 g Paprika mletá sladká
  • 120 g Paprika červená
  • 200 ml Voda pitná
  • 90 ml Pomerančová šťáva
  • 75 ml Koňak Armaňak
  • 1.5 kg Kuře
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 991 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 60 g
  • Sodík 757 mg
  • Bílkoviny 73 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 285.8 mg
  • Draslík 1248 mg
  • Vláknina 10670.5 mg
  • Vitamín A 10670.5 mg
  • Vitamín B6 1.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 143.9 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jeden pomeranč oloupeme a rozdělíme na dílky. Dva pomeranče opláchneme a rozřízneme na čtvrtky, neloupeme je.

  • 2

    Vnitřek kuřete osolíme a vyplníme petrželovou natí, čtvrtkami pomeranče a polovinou česneku. Povrch kuřete potřeme solí, pepřem, paprikou, cayenským pepřem

  • 3

    a máslem. Kuře položíme prsíčky na máslem vymazaný pekáč, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a zbytek česneku.

  • 4

    Pečeme 20 minut (a dalších 20 minut na každých 500 g), v předehřáté troubě při 190 °C (plyn 5). V polovině pečení kuře otočíme na záda. Během pečení kuře poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou.

  • 5

    V hrnci ohřejeme koňak, kuře jím polijeme a zapálíme.

  • 6

    Když plameny zhasnou, kuře rozdělíme na porce, z dutiny odstraníme petržel, pomeranče a česnek. Porce kuřecího masa, pečenou papriku a česnek udržujeme teplé.

  • 7

    Ze šťávy sebereme kromě asi 1 polévkové lžíce všechen tuk a přilijeme pomerančovou šťávu. Svařením šťáva zhoustne. Přidáme dílky pomeranče a vše ještě prohřejeme.

  • 8

    Omáčkou přelijeme kuře, posypeme je bazalkou a servírujeme.

Komentáře k receptu