Šafránové rizoto s mrkví
Suroviny
- 1000 g Mrkev kořen
- 30 g Oříšky piniové
- 400 g Rýže arborio
- 1000 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Šafrán
- 1 špetka Cukr krupice
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Balsamico ocet
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 831 kcal
- Sacharidy 120 g
- Tuky 604 g
- Sodík 1364 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 22.5 mg
- Draslík 427.3 mg
- Vláknina 21091.5 mg
- Vitamín A 21091.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.2 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na olivovém oleji společně osmahneme oloupanou, najemno nasekanou cibuli, propláchnutou rýži a špetku šafránu. Zalijeme 100 ml horkého vývaru a za častého míchání zvolna vaříme 20 minut. Přitom pomalu přiléváme 800 ml vývaru.
-
2
Očištěnou, podélně rozpůlenou mrkev orestujeme na lžíci másla. Osolíme, opepříme a osladíme. Přidáme balsamico, zbylý vývar a podusíme asi 15 minut. Potom vmícháme nasekaný koriandr.
-
3
Šafránové rizoto osolíme, opepříme a vmícháme do něj 2 lžíce másla. Upravíme na talíře spolu s mrkví a nasucho opraženými, nasekanými piniemi.