Vizovická hřibovica
Suroviny
- 400 g Brambory
- 50 g Máslo čerstvé
- 20 g Bujón zlatý zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 2 dl Mléko polotučné
- 1 šálek Hříbky čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 233 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 99 g
- Sodík 247 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 20 mg
- Draslík 770.2 mg
- Vláknina 11009.8 mg
- Vitamín A 11009.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené hříbky promyjeme pod tekoucí vodou a namočíme je do mléka na 30 minut. Pak je scedíme a pokrájíme na menší kousky.
-
2
Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké plátky. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostky.
-
3
V hrnci si rozpálíme máslo (30 g) a zeleninu (bez brambor) krátce osmažíme. Přidáme houby, sůl, kmín, pepř, promícháme a ještě asi 1 minutu smažíme. Pak přilijeme vodu, přidáme bujon, kmín, pepř, polévku přivedeme k varu a pomalu vaříme 15 minut. Pak přidáme brambory a vaříme dále.
-
4
V pánvi na rozpálené máslo přimícháme mouku a uděláme si světlou jíšku. Přidáme ji do polévky, povaříme 10 minut a podáváme.