Houbová polévka s noky
Suroviny
- 400 g Brambory
- 40 g Máslo čerstvé
- 150 g Houby čerstvé
- 10 g Máslo bylinkové
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Vegeta
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Petržel kořen
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 246 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 99 g
- Sodík 594 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 73.3 mg
- Draslík 1170.4 mg
- Vláknina 15229.8 mg
- Vitamín A 15229.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory, cibuli, houby, mrkev, celer a petržel očistíme a omyjeme.
-
2
Brambory nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno. Houby pokrájíme na plátky, a kořenovou zeleninu na malé kostičky.
-
3
V hrnci si rozpálíme máslo (40 g) a cibuli zpěníme, přimícháme k ní zeleninu a společně 1 - 2 minuty smažíme. Pak zeleninu zalijeme vodou, přidáme brambory, houby, kmín, sůl, pepř, majoránku a polévku vaříme přibližně 20 minut.
-
4
Mezitím si v misce vymícháme bylinkové máslo s hrubou moukou, s kypřícím práškem do pečiva a 1 vajíčkem na polotužší těsto. Když je zelenina měkká, lžičkou vykrajujeme noky a dáváme je do vařící polévky. Vaříme je přibližně 1-2 minuty. Polévku dochutíme Vegetou a podáváme.