Beskydská zelňačka s klobásou a houbami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Slanina vepřová
  • 15 g Cukr krupice
  • 500 g Zelí kysané
  • 140 g Klobása uzená
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 6 ks Brambory
  • 1 špetka Kmín celý
  • 2.3 l Voda pitná
  • 0.5 šálek Houby sušené
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 254 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 344 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 8.5 mg
  • Draslík 825.8 mg
  • Vláknina 11215.2 mg
  • Vitamín A 11215.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem omyjeme a uvaříme 4-5 větších brambor ve slupce v 1 litru vody. Pak je scedíme.

  • 2

    Druhý den namočíme 1/2 šálku sušených hub přibližně na 15 minut do studené vody. Jednu syrovou bramboru oloupeme, omyjeme, jemně nastrouháme. Kysané zelí propláchneme pod tekoucí vodou a dáme je do hrnce s 1,2 litru vody. Přidáme špetku kmínu, cukr podle kyselosti, 0,5 lžičky soli, scezené houby, přimícháme nastrouhanou bramboru a vaříme při mírné teplotě pod poklicí přibližně 20 minut.

  • 3

    Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky a klobásu na kolečka. V pánvi vysmažíme slaninu téměř dozlatova, přidáme k ní klobásu a osmažíme ji společně se slaninou. Nakonec posypeme lžičkou sladké papriky. Promícháme a několik sekund ji smažíme. Pak pánev odstavíme z plotny.

  • 4

    Čerstvý kopr omyjeme a drobně posekáme. Uvařené brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Když je zelí téměř uvařené, přidáme do polévky brambory, slaninu s klobásou a paprikou. Promícháme a vaříme ještě 5 - 10 minut.

  • 5

    Polévku dochutíme solí, případně i cukrem, přimícháme kopr a podáváme.

Komentáře k receptu