Beskydská zelňačka s klobásou a houbami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 254 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 10 g
- Sodík 344 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 8.5 mg
- Draslík 825.8 mg
- Vláknina 11215.2 mg
- Vitamín A 11215.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem omyjeme a uvaříme 4-5 větších brambor ve slupce v 1 litru vody. Pak je scedíme.
-
2
Druhý den namočíme 1/2 šálku sušených hub přibližně na 15 minut do studené vody. Jednu syrovou bramboru oloupeme, omyjeme, jemně nastrouháme. Kysané zelí propláchneme pod tekoucí vodou a dáme je do hrnce s 1,2 litru vody. Přidáme špetku kmínu, cukr podle kyselosti, 0,5 lžičky soli, scezené houby, přimícháme nastrouhanou bramboru a vaříme při mírné teplotě pod poklicí přibližně 20 minut.
-
3
Mezitím nakrájíme slaninu na kostičky a klobásu na kolečka. V pánvi vysmažíme slaninu téměř dozlatova, přidáme k ní klobásu a osmažíme ji společně se slaninou. Nakonec posypeme lžičkou sladké papriky. Promícháme a několik sekund ji smažíme. Pak pánev odstavíme z plotny.
-
4
Čerstvý kopr omyjeme a drobně posekáme. Uvařené brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Když je zelí téměř uvařené, přidáme do polévky brambory, slaninu s klobásou a paprikou. Promícháme a vaříme ještě 5 - 10 minut.
-
5
Polévku dochutíme solí, případně i cukrem, přimícháme kopr a podáváme.