Novoroční čočka s kysanou smetanou
Suroviny
- 300 g Čočka jedlá
- 400 g Uzené maso vařené
- 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 špetka Paprika mletá pálivá
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Libeček
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 766 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 55 g
- Sodík 245 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 25 mg
- Draslík 609.2 mg
- Vláknina 37465.3 mg
- Vitamín A 37465.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebranou a promytou čočku dáme do hrnce s litrem vody, bobkovým listem, celou oloupanou cibulí, omytou snítkou libečku (1 lžíce) a uvaříme ji do měkka.
-
2
V zakysané smetaně rozmícháme hladkou mouku se špetkou sladké a pálivé papriky do hladké směsi. Omytý kopr pokrájíme nadrobno.
-
3
Z uvařené čočky vyjmeme libeček a cibuli, odlijeme z ní tolik vývaru, aby v čočce zbyl jen do poloviny. Přimícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a koprem.
-
4
Čočku se smetanou povaříme 2 - 3 minuty a podáváme s plátky vařeného uzeného masa.