Novoroční čočka s kysanou smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Čočka jedlá
  • 400 g Uzené maso vařené
  • 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Paprika mletá sladká
  • 1 špetka Paprika mletá pálivá
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 766 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 245 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 25 mg
  • Draslík 609.2 mg
  • Vláknina 37465.3 mg
  • Vitamín A 37465.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přebranou a promytou čočku dáme do hrnce s litrem vody, bobkovým listem, celou oloupanou cibulí, omytou snítkou libečku (1 lžíce) a uvaříme ji do měkka.

  • 2

    V zakysané smetaně rozmícháme hladkou mouku se špetkou sladké a pálivé papriky do hladké směsi. Omytý kopr pokrájíme nadrobno.

  • 3

    Z uvařené čočky vyjmeme libeček a cibuli, odlijeme z ní tolik vývaru, aby v čočce zbyl jen do poloviny. Přimícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a koprem.

  • 4

    Čočku se smetanou povaříme 2 - 3 minuty a podáváme s plátky vařeného uzeného masa.

Komentáře k receptu