Polévka s pistou
Suroviny
- 250 g Brambory
- 120 g Cibule
- 200 g Cuketa
- 80 g Hrášek
- 60 g Mrkev kořen
- 120 g Pórek
- 100 g Rajčata
- 35 g Sýr Parmezán
- 400 g Tykev
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 30 g Petržel - nať
- 10 g Majoránka
- 150 g Bazalka
- 10 g Tymián čerstvý
- 80 g Těstoviny Conchiglie
- 10 g Rozmarýn čerstvý
- 80 g Boby zahradní
- 60 ml Olej olivový
- 80 ml Olej olivový
- 1 ks Bobkový list
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Vývar zeleninový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 427 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 43 g
- Sodík 1505 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 7.5 mg
- Draslík 922.3 mg
- Vláknina 14625.6 mg
- Vitamín A 14625.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.3 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nakrájenou cibuli a kolečka pórku smažíme na oleji na malém ohni asi 10 minut do změknutí. Petrželku, rozmarýnu, tymián, majoránku a bobkový list svážeme nití.
-
2
Přidáme svazek bylinek, tykev, kostičky brambor, mrkev, cukety, sůl a vývar. Zakryjeme pokličkou a zvolna vaříme 10 minut, až je zelenina téměř měkká.
-
3
Přidáme boby, hrášek, rajčata a těstoviny. Zakryjeme pokličkou a vaříme ještě asi 15 minut doměkka. Je-li potřeba, přilijeme během vaření horkou vodu. Vyjmeme svazeček bylinek, polévku osolíme.
-
4
Připravíme bazalkovou omáčku - pistu.
-
5
Lístky bazalky, česnek, pepř a parmazán mixujeme na hladkou pastu asi 20 sekund. Při chodu mixéru postupně přiléváme olej.
-
6
Před podáváním ozdobíme každou porci polévky lžící bazalkové omáčky, případně čerstvými lístky bazalky.