Roláda z telecího masa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 225 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 40 g Cibule
  • 55 g Máslo čerstvé
  • 1 g Celer řapíkatý
  • 500 g Telecí kotlety
  • 250 ml Víno bílé
  • 250 ml Hovězí vývar základní
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 171 kcal
  • Sacharidy 4 g
  • Tuky 94 g
  • Sodík 170 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 58.3 mg
  • Draslík 253.7 mg
  • Vláknina 2527.6 mg
  • Vitamín A 2527.6 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z telecího masa odstraníme všechen tuk a chrupavky a naporcujeme ho do plátků, které lehce naklepeme a plátky naklepaného masa srolujeme do rolek, které pevně srolujeme a zpevníme nití nebo tenkým provázkem. Vzniklé rolky opečeme ze všech stran na rozehřátém másle. Opečené rolky vyjmeme z pekáčku, a na rozehřáté máslo dáme cibuli s mrkví a několik minut dusíme. Když zelenina změkne, přidáme k ní masové rolky, zalijeme hovězím vývarem a vínem, přidáme bobkový list, celer, tymián, pepř a sůl, a za občasného zamíchání a podlévání pečeme při teplotě 180°C asi 2 1/2 hodiny. Poté do rolek píchneme vidličkou. Pokud je vytékající šťáva čirá, je maso upečené. Vyjmeme je z trouby a necháme vychladnout. Šťávu slijeme a po jejím vychladnutí odstraníme tuk. Šťávu bez tuku zprudka povaříme, aby získala sirupovitou konzistenci, a částečně ji zchladíme. Z opečeného masa odstraníme zpevňující nitky a potřeme ji zhoustlou šťávou. Potřené, pečené maso necháme vychladnout nakrájíme ho na plátky a až do podávání maso uchováváme v lednici.

Komentáře k receptu