Čínské zelí s ředkví a hřebenatkami
Suroviny
- 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Zázvor celý
- 5 ks Cibulka jarní
- 0.5 ks Ředkev bílá
- 1 ks Zelí čínské
- 10 ks Hřebenatka
- 1 špetka Pepř bílý
- 3 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 5 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 3 polévková lžíce Omáčka ústřicová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 217 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 9 g
- Sodík 329 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 33 mg
- Draslík 760 mg
- Vláknina 4839.2 mg
- Vitamín A 4839.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hřebenatky opláchneme a zevnitř vyjmeme jikry. Ty nakrájíme a každou hřebenatku rozpůlíme. Jikry a maso odložíme odděleně. Na marinádu smícháme kukuřičný škrob, rozšlehaný bílek a bílý pepř. Směsí přelijeme škeble a necháme cca 10 min. marinovat. Mezitím připravíme omáčku. Smícháme kukuřičný škrob s vodou, ústřicovou omáčkou, důkladně promícháme a odložíme stranou.
-
2
V pánvi rozpálíme dvě lžíce oleje. Osmahneme na něm krátce polovinu nadrobno nakrájeného česneku, poté přidáme polovinu nakrájeného zázvoru a podélně nasekané jarní ciblky. Vaříme cca 1/2 min. za stálého míchání, přidáme hřebenatky a restujeme další minutu. Zmírníme plamen, přilijeme lžíci rýžového vína, krátce povaříme a hřebenatky i s veškerou tekutinou odložíme do misky.
-
3
V pánvi rozpálíme další 2 lžíce oleje, vhodíme zbytek nakrájeného česneku, zázvoru a cibulky a za stálého míchání restujeme cca 1 min. Přidáme jikry, přilijeme zbytek rýžového vína, důkladně promícháme a odstavíme. Ředkev pokrájíme na cca centimetrové kousky a osmahneme ji na lžíci rozpáleného oleje. Necháme 1/2 min. povařit, přidáme zelí nasekané podélně na tenké proužky a vaříme další 1/2 min. Na závěr vmícháme omáčku a vodu a krátce povaříme. Jako poslední přidáme hřebenatky i s tekutinou, důkladně zamícháme, prohřejeme a ihned podáváme.