Turková kaše z Podkrkonoší
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 460 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 34 g
- Sodík 527 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 77.8 mg
- Draslík 1183.3 mg
- Vláknina 12040 mg
- Vitamín A 12040 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 59.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 802.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané brambory a tykev - nářečově "turek" - omyjeme, brambory pokrájíme na menší kostky, tykev zbavíme semínek a pokrájíme ji na kostičky. Dužiny z tykve by měl být 1 kg.
-
2
Brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Tykev přidáváme k bramborám po deseti minutách a společně zeleninu povaříme (celkem 20 minut). Pak vodu scedíme a brambory s tykví vyšleháme s vlažným mlékem a smetanou na jemnou kaši. Dosolíme(0,5 lžičky) a opepříme podle chuti. Pokud chceme kaši řidší, přilijeme i mléko.
-
3
Pažitku a čerstvý tymián omyjeme a drobně pokrájíme. Kaši podáváme horkou, poléváme ji rozpuštěným máslem a posypeme bylinkami.