Boloňské lasagne
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
- 130 g Slanina vepřová
- 50 g Sýr Parmezán
- 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 250 g Vepřové maso mleté
- 250 g Hovězí maso mleté
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 900 ml Mléko plnotučné
- 15 ml Olej olivový
- 800 ml Hovězí vývar základní
- 100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 12 plátek Lasagne
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 992 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 70 g
- Sodík 1433 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 159.4 mg
- Draslík 1065.2 mg
- Vláknina 9989.8 mg
- Vitamín A 9989.8 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.9 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1421.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava boloňské masové omáčky: Všechnu zeleninu pokrájíme nadrobno. V hluboké pánvi zahřejeme olej spolu s 25 g másla. Když začne máslo pěnit, vložíme zeleninu s nakrájenou slaninou. Často mícháme a smažíme při střední teplotě 10 minut, až je zelenina měkká.
-
2
Přimícháme mleté vepřové a hovězí maso, snížíme teplotu a smažíme 10 minut. Často mícháme a maso od sebe oddělujeme vařečkou. Dle chuti osolíme a opepříme. Znovu promícháme. Smažíme dalších 5 minut, až se směs mírně zredukuje.
-
3
Vmícháme nakrájená rajčata a 250 ml hovězího vývaru. Uvedeme k bodu varu. Pánev částečně zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 2 hodiny. Občas zamícháme a postupně přiléváme 350 ml hovězího vývaru, který se pomalu vyvařuje.
-
4
Ke směsi přilijeme smetanu a za stálého míchání dusíme bez poklice dalších 30 minut. Omáčku ochutnáme a dle potřeby dokořeníme.
-
5
Troubu zahřejeme na 190 °C. Do horké omáčky přimícháme 200 ml hovězího vývaru, aby byla omáčka řídká.
-
6
Připravíme si bílou omáčku. V hluboké pánvi zahřejeme 50 g másla, přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty. Postupně přiléváme horké mléko. Po každém přilití dobře zamícháme šlehací metlou. Za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Dle chuti osolíme a opepříme, znovu promícháme a odstavíme.
-
7
Do zapékací nádoby nalijeme 1/3 boloňské masové omáčky.
-
8
Boloňskou omáčku zalijeme 1/4 bílé omáčky, přikryjeme 4 plátky lasagní. Vrstvy 2x opakujeme, nakonec zakryjeme vrstvou lasagní. Vše polijeme zbývající bílou omáčkou a posypeme nastrouhaným parmezánem.
-
9
Pečeme v předehřáté troubě 45 minut, až se těstoviny zdají být měkké, propíchneme-li je dřevěnou špejlí. Před podáváním necháme 10 minut odstát.