Lasagne s mořskými plody a sýrem
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
- 75 g Sýr Parmezán
- 450 g Krevety tygří - loupané
- 4 g Šafrán
- 130 g Sýr Fontina
- 50 g Mouka pšeničná hladká
- 600 ml Mléko plnotučné
- 100 ml Víno bílé
- 100 ml Smetana čerstvá ke šlehání
- 5 ks Hřebenatka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Pepř cayenský
- 1 stroužek Česnek
- 7 plátek Lasagne
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 703 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 46 g
- Sodík 786 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 222.6 mg
- Draslík 242 mg
- Vláknina 224.7 mg
- Vitamín A 224.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 951.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu zahřejeme na 190 °C. Hřebenatky a oloupané tygří krevety nakrájíme na sousta a rozložíme na talíř. Posypeme prolisovaným česnekem a dle potřeby osolíme a opepříme. V hluboké pánvi zahřejeme třetinu množství másla, vložíme hřebenatky a krevety. Za stálého míchání smažíme 2 minuty při střední teplotě, až krevety získají růžovou barvu. Vyjmeme pomocí naběračky a dáme stranou.
-
2
Do pánve přidáme zbývající máslo a necháme rozehřát. Přisypeme mouku a za stálého míchání smažíme 2 minuty na mírném ohni. Poté zvýšíme teplotu na střední stupeň a postupně přiléváme mléko. Po každém přilití řádně promícháme. Uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme, až je omáčka jemná a velmi hustá. Přimícháme smetanu, víno, šafránový prášek a cayenský pepř. Osolíme, opepříme a omáčku odstavíme.
-
3
Třetinu omáčky nalijeme do zapékací mísy, poklademe polovinou plátků sýru Fontina a posypeme třetinou nastrouhaného parmezánu. Navrch rovnoměrně rozložíme polovinu osmažených hřebenatek a krevet. Poté zakryjeme polovinou plátků lasagní. Vrstvy opakujeme, nakonec zalijeme zbývající omáčkou a posypeme zbytkem parmezánu.
-
4
Lasagne pečeme v předehřáté troubě 40 minut, až bublají a mají zlatavý povrch. Před podáváním necháme 10 minut odstát.