Zapečený katalánský krém s pomerančem
Suroviny
- 70 g Cukr krupice
- 1 ks Pomeranče
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl
- 0.5 l Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 14 g
- Sodík 93 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 444 mg
- Draslík 143.2 mg
- Vláknina 2431.5 mg
- Vitamín A 2431.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 776.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pomeranč důkladně omyjeme horkou vodou, osušíme, odřízneme kůru a nasekáme ji najemno. Vanilkový lusk rozpůlíme a obsah vyškrábneme. Vše dáme do hrnce, přilijeme mléko, přidáme špetku soli a zahřejeme.
-
2
V kovové míse ušleháme do krému žloutky, vejce a cukr. Přidáme mouku a solamyl. Nakonec postupně vmícháme mléko. Mísu vložíme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme, dokud krém nezhoustne. Nesmíme ho vařit. Necháme vychladnout ve studené lázni a vmícháme pomerančovou kůru. Krém rozdělíme do formiček a necháme vychladit v lednici.
-
3
Před podáváním rozpálíme gril v troubě. Krém posypeme cukrem, formičky vložíme do trouby a grilujeme, dokud se na povrchu nevytvoří kůrka. Poté ihned podáváme.