Hovězí závitky se zelím z Podkrkonoší
Suroviny
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Slanina vepřová
- 600 g Hovězí maso zadní
- 400 g Zelí kysané
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
- 3 ks Cibule
- 1 ks Jablka
- 1.2 ks Křen
- 2 špetka Sůl mořská
- 0.5 l Hovězí vývar základní
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 469 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 19 g
- Sodík 946 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 97.2 mg
- Draslík 830.6 mg
- Vláknina 12892.5 mg
- Vitamín A 12892.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 177.6 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Očištěný a omytý křen nastrouháme. Slaninu pokrájíme na 4 plátky. Jablko omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na osminky.
-
2
Zadní hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Pak maso naklepeme. Plátky osolíme a opepříme z každé strany. Na každý plátek položíme plátky slaniny, kysané (okapané) zelí, 1/2 lžičky křenu a 2 osminky jablka.
-
3
Plátky masa pevně zavineme a spojíme je párátky, nebo je stáhneme nití.
-
4
V kastrolu si rozpálíme olej a závitky zprudka orestujeme, pak je vyjmeme a na zbývající tuk dáme pokrájenou cibuli a osmažíme ji do zlatohněda. K cibuli vrátíme zpět závitky, přilijeme 1/2 litru hovězího vývaru a pod pokličkou maso dusíme doměkka přibližně 50 minut.
-
5
Když je maso měkké, vyjmeme ho a do výpeku přimícháme asi 40 g hladké mouky na zahuštění. Podle chuti dosolíme mořskou solí a můžeme dochutit hořčicí.
-
6
Podáváme s přílohami podle chuti.