Hovězí závitky se zelím z Podkrkonoší

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Slanina vepřová
  • 600 g Hovězí maso zadní
  • 400 g Zelí kysané
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Jablka
  • 1.2 ks Křen
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 0.5 l Hovězí vývar základní
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 469 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 946 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 97.2 mg
  • Draslík 830.6 mg
  • Vláknina 12892.5 mg
  • Vitamín A 12892.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 177.6 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Očištěný a omytý křen nastrouháme. Slaninu pokrájíme na 4 plátky. Jablko omyjeme, oloupeme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na osminky.

  • 2

    Zadní hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Pak maso naklepeme. Plátky osolíme a opepříme z každé strany. Na každý plátek položíme plátky slaniny, kysané (okapané) zelí, 1/2 lžičky křenu a 2 osminky jablka.

  • 3

    Plátky masa pevně zavineme a spojíme je párátky, nebo je stáhneme nití.

  • 4

    V kastrolu si rozpálíme olej a závitky zprudka orestujeme, pak je vyjmeme a na zbývající tuk dáme pokrájenou cibuli a osmažíme ji do zlatohněda. K cibuli vrátíme zpět závitky, přilijeme 1/2 litru hovězího vývaru a pod pokličkou maso dusíme doměkka přibližně 50 minut.

  • 5

    Když je maso měkké, vyjmeme ho a do výpeku přimícháme asi 40 g hladké mouky na zahuštění. Podle chuti dosolíme mořskou solí a můžeme dochutit hořčicí.

  • 6

    Podáváme s přílohami podle chuti.

Komentáře k receptu