Jarní bylinková zapražená polévka
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Pórek
- 50 g Salát hlávkový
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cibulka jarní
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 5 dl Mléko plnotučné
- 0.5 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Libeček
- 0.5 polévková lžíce Špenát listový čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Kopřiva
- 0.5 polévková lžíce Pampeliškové listy
- 0.5 polévková lžíce Řebříček
- 0.5 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 300 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 21 g
- Sodík 218 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 215.6 mg
- Draslík 132.7 mg
- Vláknina 2770.1 mg
- Vitamín A 2770.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 793.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechny bylinky a zeleninu omyjeme a drobně pokrájíme - pažitku, libeček, petrželovou a celerovou nať, kopřivy, kerblík, řebříček, jahodové listy, špenátové listy, jarní cibulka, hlávkový salát a pórek.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme k němu hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme postupně vodou, přivedeme k varu, snížíme teplotu a ještě pomalu vaříme 20 minut. Přidáme sůl, zeleninu s bylinkami, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.
-
3
Do polévky zamícháme plnotučné mléko s rozšlehanými žloutky (už nevaříme), dochutíme muškátovým oříškem a podáváme.