Jarní bylinková zapražená polévka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Pórek
  • 50 g Salát hlávkový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cibulka jarní
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 0.5 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Pažitka
  • 0.5 polévková lžíce Libeček
  • 0.5 polévková lžíce Špenát listový čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Kopřiva
  • 0.5 polévková lžíce Pampeliškové listy
  • 0.5 polévková lžíce Řebříček
  • 0.5 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 300 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 218 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 215.6 mg
  • Draslík 132.7 mg
  • Vláknina 2770.1 mg
  • Vitamín A 2770.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 793.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Všechny bylinky a zeleninu omyjeme a drobně pokrájíme - pažitku, libeček, petrželovou a celerovou nať, kopřivy, kerblík, řebříček, jahodové listy, špenátové listy, jarní cibulka, hlávkový salát a pórek.

  • 2

    V hrnci rozpustíme máslo, přidáme k němu hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme postupně vodou, přivedeme k varu, snížíme teplotu a ještě pomalu vaříme 20 minut. Přidáme sůl, zeleninu s bylinkami, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.

  • 3

    Do polévky zamícháme plnotučné mléko s rozšlehanými žloutky (už nevaříme), dochutíme muškátovým oříškem a podáváme.

Komentáře k receptu