Polévka se šťouchanými brambory a chlebem - skleněnka
Suroviny
- 350 g Brambory
- 2 krajíc Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Polévkové koření Maggi
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Pažitka
- 1.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 277 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 15 g
- Sodík 216 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 118.6 mg
- Draslík 379.7 mg
- Vláknina 4558.3 mg
- Vitamín A 4558.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 59.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou petrželku a pažitku drobně pokrájíme a odložíme do misky. Dva krajíce chleba nakrájíme na kostky a v pánvi na rozpáleném oleji ho osmažíme dozlatova, rozdělíme ho do talířů.
-
2
Očištěné a omyté brambory pokrájíme na tenké plátky, dáme je do hrnce s 1 litrem vody, přidáme sůl, polévkové koření Maggi a pomalu je vaříme doměkka asi 15-20 minut. Pak polévku odstavíme z plotny, opatrně brambory rozšťoucháme v polévce, přidáme máslo a 2 dl smetany s rozšlehaným žloutkem. Smetanu se žloutkem důkladně v polévce rozmícháme, ale nevaříme. Dochutíme pepřem, případně solí.
-
3
Pak přidáme petrželku s pažitkou, polévku nalijeme do talířů s usmaženým chlebem a podáváme.