Kapustnice ze Skalice
Suroviny
- 30 g Houby sušené
- 100 g Hovězí maso zadní
- 100 g Vepřová uzená plec
- 60 g Klobása uzená
- 300 g Zelí kysané
- 50 g Švestky sušené vypeckované
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Víno červené
- 1 kg Vepřové koleno
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 714 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 52 g
- Sodík 340 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 23.5 mg
- Draslík 375.4 mg
- Vláknina 1404.3 mg
- Vitamín A 1404.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Šalotku oloupeme a drobně pokrájíme. Očištěné vepřové koleno, hovězí libové a uzené maso omyjeme. Sušené vypeckované švestky omyjeme. Omyté sušené houby namočíme na 30 minut.
-
2
V hrnci na rozpáleném sádle zpěníme šalotku, přimícháme kysané zelí a sladkou papriku, promícháme a krátce podusíme (asi 10 minut). Pak přidáme maso, švestky, houby, celý pepř, bobkový list, sůl a celou domácí klobásu.
-
3
Všechny ingredience zalijeme 1,5-2 litry vody, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a pomalu vaříme minimálně 70 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho. Maso z kolena obereme a s ostatním masem ho pokrájíme na kousky, klobásu pokrájíme na kolečka. Pak maso s klobásou vrátíme zpět do polévky.
-
4
Nakonec do polévky přilijeme červené víno, chvilku povaříme (přibližně 10 minut), podle chuti dosolíme a podáváme.