Velikonoční kůzlečí polévka
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 80 g Mrkev kořen
- 80 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Nové koření celé
- 1 ks Kůzlečí hlava
- 1 ks Jazyk kůzlečí
- 1 ks Mozeček kůzlečí
- 4 stroužek Česnek
- 3 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 388 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 55 g
- Sodík 753 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 2147.7 mg
- Draslík 914.8 mg
- Vláknina 4964.1 mg
- Vitamín A 4964.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.6 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou a omytou kůzlečí hlavu s jazykem a mozečkem dáme do většího hrnce a zalijeme 2-3 litry vody (podle velikosti hlavy).
-
2
Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Zeleninu pokrájíme a přidáme ji s tymiánem, bobkovým listem, celým pepřem, solí a novým kořením do vody k hlavě, přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 80 - 90 minut.
-
3
Omyjeme a drobně pokrájíme petrželku kudrnku a odložíme ji do misky.
-
4
Když je maso z hlavy měkké, vývar - polévku scedíme do druhého hrnce (1.5 litru), maso obereme a pokrájíme. Mozeček odblaníme, jazyk sloupneme a vše nakrájíme na menší kousky a spolu s masem vrátíme do polévky.
-
5
V pánvi na rozpuštěné máslo přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme do polévky. Necháme ji za stálého míchání dobře rozvařit (10-15 minut), aby nebyly žádné hrudky.
-
6
Hotovou polévku podle chuti dosolíme, přimícháme petrželku a podáváme.