Polévka s jehněčím mozečkem
Suroviny
- 150 g Játra jehněčí
- 200 g Jehněčí mozeček
- 150 g Jehněčí plíčky
- 200 g Jehněčí srdce
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Rohlíky bílé
- 2 ks Česnek
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 2 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 24 g
- Sodík 121 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 730.1 mg
- Draslík 314.1 mg
- Vláknina 4324.2 mg
- Vitamín A 4324.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer, cibuli, česnek a petržel očistíme a omyjeme.
-
2
Jehněčí mozeček, plíčky, srdce a játra omyjeme. Maso dáme do studené vody (2 litry). Přidáme očištěnou nepokrájenou zeleninu, celou jednu očištěnou cibuli i s hnědou slupkou a sůl (0.50 lžíce). Přiložíme ještě kuličky černého pepře, nové koření, bobkový list a maso vaříme doměkka (asi 45 minut). Potom vývar scedíme a zachytíme.
-
3
Játra, plíčky a srdce pokrájíme na nudličky, mozeček odblaníme a pokrájíme na kousky. Oloupanou druhou cibuli pokrájíme nadrobno a v hrnci na másle (2 lžíce) ji podusíme, přidáme k ní pokrájené vnitřnosti, které opepříme bílým pepřem, promícháme a chvíli za stálého míchání smažíme (asi 5 minut). Přilijeme vývar (1.5 litr) a znovu přivedeme polévku k varu.
-
4
Mezitím v pánvičce na rozpuštěném másle (1.5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, přimícháme do polévky a pomalu vaříme ještě asi 15-20 minut.
-
5
V druhé pánvičce osmahneme na rozpáleném másle (1.5 lžíce) nadrobno nakrájené polotvrdé rohlíky.
-
6
Polévku podle chuti dosolíme, přimícháme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, polévku nalijeme do teplých talířů, ke každé přidáme 1-2 lžíce osmažených rohlíků a podáváme.