Slané pečivo z těsta kynutého pod vodou
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 25 g Droždí
- 250 g Mouka pšeničná hladká
- 450 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Mák - semena
- 1 polévková lžíce Sůl
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 228 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 14 g
- Sodík 334 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 79.6 mg
- Draslík 84 mg
- Vláknina 579 mg
- Vitamín A 579 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnku rozdrobíme droždí a přidáme cukr, droždí rozetřeme, přidáme lžíci vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
-
2
Do mísy prosejeme mouku, po okraji vsypeme sůl, do důlku vlijeme žloutek, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a kvásek. Těsto dobře promícháme a vypracujeme, až je lesklé a hladké. Z těsta uděláme kouli, vložíme ji do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme kynout.
-
3
Když těsto vyplave, asi po dvou hodinách, je správně vykynuté. Těsto vyjmeme z vody, osušíme a na válu vyválíme placku. Z placky vykrajujeme různé tvary, klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme hrubou solí a mákem nebo jiným sypáním podle vlastní chuti.
-
4
Těsto pečeme v předehřáté troubě.