Polévka s pohankou lámankou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 100 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 80 g Houby sušené
  • 100 g Petržel kořen
  • 150 g Pohanka
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 385 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 358 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 1142.2 mg
  • Vláknina 11837.2 mg
  • Vitamín A 11837.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44.1 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, namočíme je na hodinu do litru studené vody. Pak houby scedíme a pokrájíme na menší kousky.

  • 2

    Pohanku lámanku promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme ji odkapat. Brambory, celer, petržel a mrkev očistíme, omyjeme, pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně nakrájíme. Oloupaný česnek prolisujeme a odložíme do misky.

  • 3

    V hrnci rozpálíme olej s máslem, přidáme pokrájenou cibuli s ostatní zeleninou (kromě brambor), pohanku, vše promícháme a krátce orestujeme. Přidáme ještě houby, kmín, znovu promícháme a zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a pomalu vaříme asi 20-25 minut, nakonec dochutíme česnekem a podáváme.

Komentáře k receptu