Polévka s pohankou lámankou
Suroviny
- 250 g Brambory
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 80 g Houby sušené
- 100 g Petržel kořen
- 150 g Pohanka
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 72 g
- Sodík 358 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 1142.2 mg
- Vláknina 11837.2 mg
- Vitamín A 11837.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.1 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby v sítu promyjeme pod tekoucí vodou, namočíme je na hodinu do litru studené vody. Pak houby scedíme a pokrájíme na menší kousky.
-
2
Pohanku lámanku promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, necháme ji odkapat. Brambory, celer, petržel a mrkev očistíme, omyjeme, pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně nakrájíme. Oloupaný česnek prolisujeme a odložíme do misky.
-
3
V hrnci rozpálíme olej s máslem, přidáme pokrájenou cibuli s ostatní zeleninou (kromě brambor), pohanku, vše promícháme a krátce orestujeme. Přidáme ještě houby, kmín, znovu promícháme a zalijeme litrem vody. Přivedeme k varu, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a pomalu vaříme asi 20-25 minut, nakonec dochutíme česnekem a podáváme.