Makarony s kuličkami Stroganov
Suroviny
- 60 g Cibule
- 50 g Máslo čerstvé
- 500 g Špagety, Makarony
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 250 g Žampiony čerstvé
- 750 g Hovězí maso mleté
- 30 g Petržel kudrnka
- 150 g Smetana zakysaná 14%
- 60 ml Víno bílé
- 125 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 kávová lžička Hořčice
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej stolní
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 987 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 31 g
- Sodík 730 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 100 g
- Cholesterol 133.1 mg
- Draslík 1252.1 mg
- Vláknina 11209.5 mg
- Vitamín A 11209.5 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme těstoviny podle návodu na obalu al dente. Po uvaření je přecedíme a uchováme v teple.
-
2
Mleté maso promícháme s česnekem, solí a drceným pepřem. Postupně z něho tvarujeme kuličky, obalíme je ve směsi mouky, sladké papriky a mletého pepře.
-
3
Rozpálíme olej a polovinu másla na pánvičce, masové kuličky v něm při střední teplotě postupně opečeme.
-
4
Na zbývajícím másle opečeme kolečka cibule doměkka, přidáme přepůlené žampiony, podusíme je. Přilijeme vývar s rajčatovým protlakem, hořčicí a vínem. Do omáčky vložíme masové kuličky, přivedeme k varu, snížíme teplotu a 5 minut za občasného zamíchání povaříme. Ochutnáme a případně přisolíme. Na závěr do omáčky vmícháme zakysanou smetanu. Na talíře dáme těstoviny, přidáme masové kuličky s omáčkou a posypeme sekanou petrželkou.