Kalcovina - polévka s uzeným a chlebem
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 150 g Kapusta hlávková
- 10 g Masox
- 4 krajíc Uzené maso vařené
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 1 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 251 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 105 g
- Sodík 302 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 257 mg
- Draslík 350.4 mg
- Vláknina 5534 mg
- Vitamín A 5534 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, celer a kapustu očistíme, omyjeme, nakrájíme na nudličky. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme litrem vody, přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list a kmín. Polévku přivedeme k varu, pak ztlumíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 15-20 minut.
-
2
Mezitím očistíme cibuli, rozpůlíme ji a nakrájíme na tenká kolečka. 4 krajíce chleba pokrájíme na kostičky. Uzené maso (zbytky) pokrájíme též na širší nudličky.
-
3
Nejdříve si v pánvi na sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájený chléb, promícháme a cibuli s chlebem osmažíme dozlatova, směs rozdělíme do talířů.
-
4
V druhé pánvi na sádle (2 lžíce) osmažíme dozlatova pokrájené uzené maso, vyjmeme ho a rozdělíme do talířů s chlebem. Na zbývající omastek po uzeném masu rozklepneme 4 vajíčka - usmažíme 4 volská oka. Vajíčka osolíme, opepříme a posypeme špetkami červené papriky.
-
5
Celý proces smažení (cibule s chlebem, maso a vejce) musí proběhnout rychle, během vaření zeleninové polévky).
-
6
Když je zelenina měkká, polévku dochutíme masoxem a vařící nalijeme do talířů s připravenými ingrediencemi.
-
7
Na každou porci polévky položíme usmažené volské oko (sázené vejce) a podáváme.