Tradiční Lasagne bolognese

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 300 g Maso mleté - mix
  • 200 g Lasagne
  • 250 g Mozzarella
  • 0.5 kávová lžička Oregano sušené
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 0.333333 l Mléko plnotučné
  • 0.125 l Víno bílé
  • 0.125 l Masový vývar
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 872 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 136 g
  • Sodík 712 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 40.3 mg
  • Draslík 310.4 mg
  • Vláknina 6418.5 mg
  • Vitamín A 6418.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.4 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 532.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme mrkev, celer a cibuli a nakrájíme na malé kostičky. Na rozpáleném oleji zeleninu osmahneme. Přidáme maso a restujeme, dokud se nezačne rozpadat. Poté ochutíme oreganem. Rajčta z konzervy posekáme, vmícháme k masu, přilijeme vývar, ochutíme solí a pepřem a nezakryté povaříme na středním ohni cca 30min.

  • 2

    Na bešamelovou omáčku necháme v hrnci rozpustit máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání ji necháme zezlátnout. Zalijeme mlékem a metličkou prošleháme. Bez pokličky vaříme cca 10min. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátem. Nakonec vmícháme polovinu nastruhaného parmezánu.

  • 3

    Troubu rozpálíme na 180C, mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Do zapékací formy skládáme po vrstvách nudlové plátky, maso, bešamel a mozzarellu. Poslední vrstvu musí tvořit bešamelová omáčka, tu posypeme zbytkem parmezánu. Pečeme cca 40min do zhnědnutí. Necháme cca 10min odpočinout, naporcujeme a ihned podáváme.

Komentáře k receptu