Tradiční Lasagne bolognese
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Sýr Parmezán
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 300 g Maso mleté - mix
- 200 g Lasagne
- 250 g Mozzarella
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 0.333333 l Mléko plnotučné
- 0.125 l Víno bílé
- 0.125 l Masový vývar
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 872 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 136 g
- Sodík 712 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 40.3 mg
- Draslík 310.4 mg
- Vláknina 6418.5 mg
- Vitamín A 6418.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 532.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme mrkev, celer a cibuli a nakrájíme na malé kostičky. Na rozpáleném oleji zeleninu osmahneme. Přidáme maso a restujeme, dokud se nezačne rozpadat. Poté ochutíme oreganem. Rajčta z konzervy posekáme, vmícháme k masu, přilijeme vývar, ochutíme solí a pepřem a nezakryté povaříme na středním ohni cca 30min.
-
2
Na bešamelovou omáčku necháme v hrnci rozpustit máslo, zaprášíme moukou a za stálého míchání ji necháme zezlátnout. Zalijeme mlékem a metličkou prošleháme. Bez pokličky vaříme cca 10min. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátem. Nakonec vmícháme polovinu nastruhaného parmezánu.
-
3
Troubu rozpálíme na 180C, mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Do zapékací formy skládáme po vrstvách nudlové plátky, maso, bešamel a mozzarellu. Poslední vrstvu musí tvořit bešamelová omáčka, tu posypeme zbytkem parmezánu. Pečeme cca 40min do zhnědnutí. Necháme cca 10min odpočinout, naporcujeme a ihned podáváme.