Jansonovo bramborové pokušení
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 713 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 47 g
- Sodík 4209 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 185.4 mg
- Draslík 1555.2 mg
- Vláknina 14440.8 mg
- Vitamín A 14440.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.7 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky o velikosti sirek. Sardelky propláchneme, dle chuti odstraníme páteře, osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na kousky. Cibule oloupeme a nasekáme na tenké kroužky.
-
2
Troubu rozpálíme na 175 °C, nákypovou formu vymažeme máslem. Zbytek másla rozpustíme a na středním ohni na něm orestujeme cibuli cca 7 minut dozlatova. Do formy navrstvíme polovinu brambor, na ně cibuli a sardelky. Ochutíme solí, pepřem, zakryjeme zbylými bramborami. Pokapeme máslem, ve kterém jsme smažili cibuli. Vše zalijeme polovinou smetany. Pečeme 45 minut, poté přelijeme zbylou smetanou a dopečeme ještě 15 minut.
-
3
Citron omyjeme a nakrájíme na dílky. Kopr opláchneme, osušíme, snítky otrháme. Nákyp dozdobíme citronem a koprem a podáváme ve formě.