Bramborový gratin dauphinois s houbami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 525 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 29 g
- Sodík 117 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 13.5 mg
- Draslík 1346 mg
- Vláknina 17673.4 mg
- Vitamín A 17673.4 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.5 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 481 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme brambory a nastrouháme na tenké plátky. Pórek očistíme a pokrájíme na kolečka. Žampiony rovněž očistíme a nakrájíme na plátky.
-
2
Troubu rozpálíme na 180 °C. Zapékací formu vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a vymastíme máslem. Brambory promícháme s pórkem, ochutíme solí, pepřem a muškátem a navrstvíme do formy. Navrch dáme houby.
-
3
Mléko smícháme s creme fraiche, osolíme, opepříme a přelijeme jím houby. Posypeme nastrouhaným sýrem, poklademe vločkami ze zbylého másla a pečeme cca 1 hodinu. Brambory musí být měkké a povrch gratinu zhnědnout.