Šišky se strouhankou

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Brambory
  • 100 g Ječná krupice
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 100 g Slanina vepřová
  • 120 g Strouhanka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 890 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 712 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 184.7 mg
  • Draslík 941.8 mg
  • Vláknina 15165 mg
  • Vitamín A 15165 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Potom je oloupeme a na pomoučeném vále jemně nastrouháme. Přidáme 100 g krupice, 2 lžíce octa, sůl (1/2 lžičky), 2 vejce a podle potřeby hrubou mouku. Vše promícháme pomocí vidličky a poté rukama uhněteme vláčné těsto. Aby se nám nelepilo, při hnětení si vál pod těstem poprášíme moukou. Z těsta si si utvoříme několik válečků o průměru asi 3-4 cm, z válečků nakrájíme špalíčky cca 2 cm silné, které zformujeme do tvaru šišek.

  • 2

    V zapékací míse si rozehřejeme máslo, na kterém opražíme dozlatova strouhanku. Prorostlou slaninu nakrájíme na kostičky a v pánvi je vysmažíme dozlatova.

  • 3

    Ve větším hrnci si dáme vařit mírně osolenou vodu (1/2 lžičky soli na 3-4 l vody). Když se začne voda vařit, naházíme do ní bramborové šišky, promícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu a pomalu je vaříme asi 3-6 minut (podle velikosti). Musí vyplavat na povrch. Potom je vyjmeme děrovanou naběračkou a vložíme do pánve se strouhankou, přidáme vypraženou slaninu a opatrně šišky promícháme.

  • 4

    Nakonec je dáme do trouby zapéct. Pečeme při 200 °C asi 10 minut a podáváme.

Komentáře k receptu